Ekonomi

Altın altında ABD enflasyon beklentisi

Altın fiyatları, yatırımcıların Fed’in faiz kararı hakkında güncel bir perspektif sunabilecek ABD enflasyon verilerini beklemesiyle yatay seyretti.

Spot altının ons fiyatı 1.920 dolardan işlem görüyor. Bankalararası Dolar/TL kuru baz alınarak hesaplanan ons altın ve gram altın 1.660 TL’den alıcı buluyor.

Altın piyasalarının Çarşamba günü açıklanacak ABD Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerine kadar genel olarak sakin olması beklenirken, bu verilerin Fed’in önümüzdeki hafta alacağı faiz kararı hakkında ipuçları vermesi bekleniyor.

Piyasa beklentisi bu toplantıda faiz artışlarına ara verilmesi yönünde.

Enflasyon verileri kısa vadeli baskı yaratabilir

Uzmanlar, beklentilerle tutarlı veya biraz üzerinde bir enflasyon oranının altın üzerinde kısa vadeli baskı oluşturacağını tahmin ediyor.

New York Fed’in yayınladığı rapora göre Amerikalıların enflasyona ilişkin genel görüşü, kira ve gıda gibi temel ihtiyaçlar için daha yüksek fiyatlar öngörmelerine rağmen Ağustos ayında çok az değişiklik olacağı yönünde.

CME’nin Fedwatch takip programına göre piyasalar, 19-20’de yapılacak FOMC toplantısında faiz oranlarının yüzde 93 seviyesinde tutulması ihtimalini fiyatlarken, Kasım ayında yapılacak toplantıda bu rakam yüzde 44 olarak gerçekleşti.

Fed’in enflasyonu dizginlemek için faiz artırması durumunda bunun faizsiz altına olan talebi olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Öte yandan altınla negatif korelasyon gösteren ABD Dolar Endeksi, açıklanacak TÜFE verileri öncesinde bir miktar geriledi.

JPMorgan analistleri bir notta, “Geniş bir perspektiften bakıldığında, altın fiyatları birkaç aydır güçlenen doların ve artan ABD uzun vadeli tahvil getirilerinin etkisiyle nispeten iyi bir performans sergiledi.” diye yazdı.

Öte yandan analistler, altın fiyatlarındaki sürekli yükselişin muhtemelen Fed’in faiz indirimi döngüsüne gerçek bir dönüşle katalize edileceğini de ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu