Haber

CHP’nin Tarım Kredi Kooperatiflerinde Ortakların Zararlarının Araştırılması Teklifi AKP ve MHP Milletvekillerinin Oyuyla Reddedildi

CHP, Tarım Kredi Kooperatiflerinde yönetimin aldığı kararlar nedeniyle ortakların uğradığı zararların soruşturulması önerisinin diğer öneriler de dikkate alınarak bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesini önerdi. Teklif, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Teklifle ilgili konuşan CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “AKP Genel Başkanı ‘Bu pazarların sayısını artıracağız’ diyor, bu kayıpların nereden karşılandığını, çiftçinin giden parasını söylemiyor. Tarımın kayıplarını açıklayın. Kredi piyasaları Tarım Kredisinin zararını aşağı yukarı 30 milyar liradan biliyoruz. Bu çalınan çiftçimizin parasıdır” dedi.

CHP, daha önce Tarım Kredi Kooperatifleri yönetiminin aldığı kararlar nedeniyle ortakların uğradığı zararların araştırılması için önerge vermişti. CHP, önergenin bugün Genel Kurul’da görüşülmesini önerdi. Teklif üzerine konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu şunları söyledi:

“HER 3 KÖYE TARIM KREDİSİ KOOPERATİFİ GETİRDİK”

“Çiftçilerimizin en önemli teşkilatı, kökleri Osmanlı’ya kadar uzanıyor ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk o kadar önem verdi ki dilekçe ile 1 numaralı ortak oldu. Üç köye de Tarım Kredi Kooperatifini kazandırdık. Çiftçi zamanında çok sevindi.Neden En yakın komşusu, en yakın dostu olarak oradan gübre aldı,ilaç aldı,tohum aldı,mazot aldı,borç yazdırdı,hasat vaktini ödedi ve Tarım Kredi Kooperatifleri kar etmeye başladı. gübre fabrikaları, ilaç fabrikaları, yem fabrikaları, tohum fabrikaları, sulama sistemleri, sistemler kurdu, her şeyi kurdu, bir sürü gayrimenkul, arsa, varlık edindi.

“AKP’NİN SON YILLARDA TARIM KREDİSİ BORÇLANMIŞTI”

Sonra AKP iktidara geldi. AKP iktidarının ilk yıllarında nedense Tarım Kredi’nin bu varlıkları pek ilgi görmedi; çünkü TÜPRAŞ var, TELEKOM var, limanlar var, bankalar var, sigorta şirketleri var. AKP son yıllarda Tarım Kredi konusunda adeta battı. Zirai Kredi bir çiftçinin dostu olarak gitti; Bakın bu durumda satılık traktör, bunları yapan Tarım Kredi.

“O ÇALINDI, ÇİFTÇİMİZİN PARALARI”

OYAK’ta 50 yıllık hissesi bulunmaktadır; HEKTAŞ ilaç şirketini nedense paraya ihtiyaç olduğu için 1.1 milyar liraya sattılar. Ne zaman? Ağustosda. Nedense şirket bir anda kâra geçti ve 3.7 milyar lira oldu. Yani çiftçinin 2.6 milyar lirasını gasp ettiniz. İstanbul’da borsa kademeli olarak satılsa çiftçi buradan para kazanırdı. Üç aydır hiçbir yerde böyle kar yok. Ne oldu ki, bu genel müdür gelip Tarım Kredi’ye görev verince hiç satılmayan hisseler satılmaya başlandı. AKP Genel Başkanı ‘Bu pazarların sayısını artıracağız’ diyor; Bu kayıpların nereden karşılandığını ve çiftçinin parasının gittiğini söylemiyor. Tarım Kredi piyasalarının israfını açıklar. Zirai Kredi’nin zararını az çok biliyoruz, 30 milyar liradan söz ediliyor. Bu çalıntı, çiftçimizin parası.”

“ÇİFTÇİLERİMİZİN VE TRAKTÖRLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNDEN DOLAYI TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE ‘FAİZ BANKACILARI’ DEDİLERİ RESİM”

CHP’nin önerisi üzerine UYGUN Parti Kümelenmesi adına Aksaray Milletvekili Ayhan Erel konuştu. Erel, “Çiftçilerimiz bu kooperatif için ‘Bugünün en büyük tefecisi, en büyük faizcisi Ziraat Kerdi Kooperatifleri ve kamu bankaları olmuştur’ diyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinde yolsuzluk hiçbir zaman gündemde olmadı.Kooperatifin eski genel müdürü, AK Parti eski milletvekili eşinin daireyi Tarım Kredi’ye kiralaması, maaş, kayırmacılık gibi maddi konularla gündeme geldi ve sonunda kendisi de iflas etti. Görevden alındı’ diyerek AKP’yi eleştirdi.

“YENİ GENEL MÜDÜR BİRÇOK YERDE MAAŞ ALDI, ÇİFTÇİ BORÇTAN İNTİHAR ETTİ”

HDP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da şöyle konuştu:

“Tarım Kredi Kooperatifleri, gücün özelde yerleşik olduğu kurumlardandır. Liderlerinin demokratik, şeffaf ve katılımcı bir yöntemle seçilmediğini biliyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri, hükümetin ‘Sen üret ben ithal ediyorum’ politikasının uygulandığı kooperatiflerdir. ‘ yani neoliberal politikalar, tarımda kendi kendine yeten bir ülke yerine devlet eliyle uygulanmakta, bu da bir mekanizmaya dönüştürülerek, Tarım Kredi Kooperatifi yolsuzluğun merkezi olarak çarşaflarda teşhir edilmektedir. yıllardır usulsüzlük, Sayıştay raporlarında yer alıyor. Birçok yerden maaş alırken, çiftçiler borçtan intihar ediyor.”

“İDDİA ÇOK AMA HİÇBİRİNİN KANALI, ESASI YOK”

CHP Grubu’nun önerisi üzerine AKP Grubu adına Kars Milletvekili Yusuf Kılıç söz aldı. Kılıç, “’Tarım Kredisi zarar ediyor’ dediler. 2022’de Tarım Kredi açıkladı, bu kadar regülâsyon görevi üstlenen ve zararı olmamasına rağmen yılı kârla kapatan bir kuruluştan bahsediyoruz. Bir sürü argüman var ama hiçbirinin ispatı yok, aslı yok. Lütfen güzel çalışan Çiftçinin gözbebeği olan bu kooperatifin faaliyetlerini takdir etmenizi bekliyoruz” dedi.

CHP’nin önerisi, Genel Kurul’da AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu