Haber

Dersim’de ‘Büyük Özgürlük Yürüyüşü’: ‘Barışı tecritte tutuyorlar’

DERSİM – DEM Partisi’nin, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle başlattığı ‘Büyük Özgürlük Yürüyüşü’ sekizinci gününde Dersim’e ulaştı. Karakoçan’dan Dersim’e gelen heyeti Demiroluk İlçesi’ndeki 1 Mayıs Anıtı önünde karşılamaya siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi geldi.

Karşılamanın ardından eşbaşkanlar ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu kitle yürüyüşe başladı. Kalabalık polis koridorunu geçerek önce Sanat Caddesi’ne, ardından Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüş boyunca “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bıji berxwadana zindana”, “Tecride karşı omuz omuza” gibi sloganlar sıklıkla atıldı. Güzergah boyunca yürüyen kalabalık ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

‘Tecridi kıralım, yeni bir barış inşa edelim’

Açıklamayı Seyit Rıza Heykeli’ne karanfil bırakan heyet adına DEM Partisi Küme Başkan Yardımcısı Gülistan Kılıç Koçyiğit yaptı. Koçyiğit, “Barış için yola çıktık” dedi ve şunları söyledi:

“Biz Sakine ve Mazlum Doğan yoldaşlar olarak dünden bugüne, bugünden yarına mücadelemizi kesintisiz olarak sürdürdük. Ve bundan sonra da devam edeceğiz. Ülke yangın yeri olduğu için bu karlı kışta yollara düştük. Çünkü ülkede eziyet ve zulüm var. Sayın Öcalan’dan ve İmralı’da 34 aydır yanında kalan siyasi tutuklulardan hiçbir haber alınamadı. “Neden cezaevindeler? Çünkü bu ülkede Kürt sorunu var.”

‘Kürt yoktur, dağ Türküdür’ anlayışının, ‘Her şeyi çözdük, Kürtlerin sorunu yok’ anlayışına evrildiğini belirten Koçyiğit, şöyle konuştu:

“Kürt sorunu, Kürt halkının dilinin, kimliğinin, kimliğinin tarihinin inkârıdır. Kürt sorunu bir realitedir. Kürtler binlerce yıldır burada yaşıyor. Köklerimiz binlerce yıldır bu topraklardadır. Dersim’in dağlarında, taşlarında, her ağacının altında cesetlerimiz var. Dersim’in her karışında kaybettiklerimiz var. Dersim’in ve Kürdistan’ın ödemediği bedel kalmadı. Ancak iktidardakiler, koltuklarına sımsıkı sarılanlar, Kürt sorununun devamı üzerinden kendilerini ayakta tutanlar bu sorunun çözülmesini istemiyor. O halde diyoruz ki, şimdi analiz zamanıdır. Şimdi barış zamanı. Artık yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi. Gelin diyoruz ki, bu kârcı, yağmacı, güvenlik odaklı zihniyetten vazgeçin. “Ve bu ülke için bir şans, Kürt sorununun demokratik çözümü için bir şans olan barış için Sayın Öcalan’ın sesine ses verin” dedi.

‘Sayın ÖCALAN’I İZOLASYONDA TUTARAK BARIŞI İZOLASYONDA TUTUYORLAR’

Koçyiğit, Abdullah Öcalan’ın tecrit edilmesiyle Kürt halkının, Ortadoğu halklarının, Türkiye halkının, işçilerin ve kadınların tecrit edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bu nedenle tecridin kırılması ülkenin önündeki en büyük engelin ortadan kalkması anlamına geliyor. Bu tecridin kırılması barışın, işimizin, ekmeğimizin ve birlikte yaşamamızın yolunu açmak demektir. Bu izolasyonu kırmak için yola çıktık. Dersim halkı hem halkıyla hem de coğrafyasıyla her koşulda mazlumlara ev sahipliği yapmıştır. Bu dağlar bizim için yıldız olmuş dağlardır. Dersim’den, liderimiz Seyit Rıza’nın heykeli önünde, meydanından çağrı yapıyoruz: Gel diyoruz, bu tecridi kaldıralım, barışın yolunu açalım, Kürt sorununu demokratik yollarla çözelim, barış getirelim diyoruz. bu ülkeye. Buradaki tüm siyasi yapıları Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü ve tecridin ortadan kaldırılması için sorumluluk almaya davet ediyoruz. Tecride hep birlikte direnelim. Zulme karşı çıkalım. Bu izolasyonu kıralım. Ve yeni bir barış inşa edelim.”

Açıklamanın ardından yürüyüş halaylarla sona erdi.

yaprakli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu