Haber

Dünya Kupası’nda kaç kilo? Dünya Kupası’nın ağırlığı ne kadar?

Arjantin dün gece Dünya Kupası’nı kazandı. Hangi futbolseverlerin coşkuyla kutladığı Dünya Kupası şampiyonluğunun ardından Dünya Kupası arama motorlarında kaç kilo? Dünya Kupası’nın ağırlığı ne kadar? sorular arandı. İşte tüm merak edilenler…

DÜNYA KUPASI NE KADAR VE AĞIRLIK NE KADAR?

Brezilya’nın Jules Rimet Kupası’nı kazanmasının ardından, turnuvada şampiyon olan gruplara verilmek üzere yeni bir kupa tasarlanması ihtiyacı doğdu. Silvio Gazzaniga’nın tasarımı, FIFA’ya sunulan yedi ülkeden elli üç tasarım arasından seçildi. 36.5 cm yüksekliğinde, 6.175 kg ağırlığında ve 18 ayar altından üretilen kupa, İtalya’nın Milano eyaletinin Paderno Dugnano kasabasında GDE Bertoni adlı bir şirket tarafından üretildi. Dünyayı tutan iki insan figüründen oluşan üst kısım, 13 cm çapında dairesel, iki katmanlı malakit bir cetvel üzerine oturtulmuştur. Martyn Poliakoff, tamamen altından yapılmadığını ve boş olduğunu iddia ettiği bardağın dolu olması halinde en az 70 kg taşıması gerektiğini belirtti.

Yeni tasarımın ilk kez sunulduğu 1974 FIFA Dünya Kupası’nı Batı Almanya kazandı. 1994 FIFA Dünya Kupası’ndan sonra kupanın alt kısmına bir levha eklenmiş ve 1974’ten beri düzenlenen turnuvaların yılları ve turnuvaları kazanan ülkelerin isimleri arka arkaya resmi dillerinde yazılmıştır. 2010 FIFA Dünya Kupası’nı kazanan İspanya’nın adı, ülkenin resmi dili olan İspanyolca değil, İngilizce yazılmıştı. 2005 yılında GDE Bertoni tarafından yapılan çalışma ile kupanın mat altın kısmı parlatılırken, zarar gören malakit kısmı yenilendi. 2014 FIFA Dünya Kupası itibariyle 2038 yılında yapılan düzenleme ile bu bölüme ülke adının yazıldığı yer kalmayacaktı çünkü kupanın altına 11 ülke adı yazılabilirken toplam 17 ülke yazılabilecekti. yerleştirildi. 2018 FIFA Dünya Kupası sonrasında kupanın alt kısmında bulunan plaka FIFA tarafından yenilenmiş ve tasarımında da değişikliğe gidilmiştir. Yeni tasarımda plakanın ortasına “Dünya Şampiyonları” yazılırken, etrafına spiral şeklinde 1974’ten veri kupasını kazanan ülkelerin resmi dildeki isimleri işlendi. 2002 yılına kadar şampiyon olan kadro, bu kupayı bir sonraki turnuvaya kadar süresiz olarak ülkesinde bulundurmaya hak kazandı. Mevcut FIFA düzenlemelerine göre sadece final maçından sonraki törenlerde kullanılan bu kupa, hiçbir ülkeye kalıcı veya kesintili olarak verilmiyor; ancak bunun yerine altın kaplama bronzdan yapılmış bir kopya sunulmaktadır.

FIFA’nın sponsorlarından biri olan The Coca-Cola Company, 2006 yılından itibaren her turnuva öncesinde kupayı çeşitli ülkelerin farklı şehirlerinde halka açık olarak sergilemeye başlamıştır. Bugün kupa, Şubat 2016’da açılan FIFA Müzesi’nde her zaman sergileniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu