Ekonomi

Hamsi sezonu kapattı, vatandaşlar istavrit ve mezgit balığına yöneldi

Karadeniz’de bu sene ince olduğu için pek tercih edilmeyen hamsi sezonu kapattı. Palamut bolluğundan dolayı en durgun dönemini yaşayan hamsinin soğuğa rağmen bulamayışı, bu günlerde vatandaşları istavrit ve mezgit balığına yöneltti.

1 Eylül’de balıkçıların ‘Vira Bismillah’ demesiyle başlayan av sezonu, palamutla hem balıkçıyı hem de vatandaşı güldürdü. Bolca avlanan palamuttan sonra ortaya çıkan hamsi, zaman inceliği nedeniyle tercih edilmedi. Uzun süreli tezgahları süsleyen hamsinin büyüklüğüne göre dönem boyunca 25-80 TL arasında satıldı. Karadeniz Bölgesi’nin değerli besin unsurlarından biri olan hamsi kış aylarında kapanırken, hamsiyi tezgahta göremeyen vatandaşlar bu günlerde istavrit ve mezgit balığına yöneldi. Trabzon’un Ortahisar ilçesi Moloz’daki balık tezgahlarında istavrit 60-90 TL, mezgit 50-80 TL, sargan 100-110 TL, alabalık 90 TL, palamut 50 TL, tirsi balığı 40 TL, popo 25 TL’den. Doğu Karadeniz’de şiddetli fırtına nedeniyle balıkçılar dün geceden beri denize açılamadı.

Hamsi ayaklarını çekti

Balıkçı Turgay Memiş, bu dönem vatandaşların hamsinin küçüklüğünden şikayetçi olduğunu belirterek, hamsi devrinin bittiğini söyledi. Memiş, vatandaşların istavrit ve mezgit balıklarına ilgi gösterdiğini kaydetti. , bol bol alabalık geliyor. Hamsi dün vardı ama bugün yok. O zamanlar harika bir palamuttu. 4,5 aydır tezgahta olduğunu varsaymasak da. İnşallah seneye büyük bir hamsi olur. Bugün baktığımızda istavrit 60-90 TL, mezgit 50-80 TL 25 TL’ye satılan İzmir balıkları var. Vatandaş hamsiyi soruyor ama hamsiden çok şikayetçi. Bu dönemde satılan hamsi çok ince ve tazeydi. Hamsilerin bu yıl zayıf olmasının nedeni palamut bolluğundan kaynaklanıyor. Dönem erken bitti diyemeyiz. Diyelim ki dönemi bitirdik ama ondan sonra ramazan bayramına kadar bol balık çıkmasını bekliyoruz” dedi.

“Bu yıl meşe palamudu boldu, hamsi de üzülmedi”

Balıkçılardan Gökhan Aydın, bu yıl av sezonunun iyi geçtiğini belirterek, “Balık yemedim diyen boş konuşuyor. Bu yıl palamut boldu, hamsi de üzülmedi. Hamsi yavaş yavaş azalıyor. Vatandaş bu sene güzel balık yedi Sezon sonuna kadar istavrit mezgit İstavrit ve mezgit 60 TL’den satılıyor Sargan 110 TL’den palamut 50 TL’den tirsi balığı 40 TL’den dipçik 25 TL’den satılıyor TL.Vatandaşlar hamsi istiyor ama ince olduğu için tercih edilmiyor.Birden fazla tekne limana yanaştı.Dönem yavaş yavaş bitiyor. İnşallah ramazan ayında balıklar çıkar ve vatandaşlar bol bol tüketir” dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, fırtınanın Doğu Karadeniz bölgesinin iç kesimlerinde güney yönlerden 50-80 km/sa, yüksek kesimlerde kuvvetli fırtına 80-100 km/sa hızla tam fırtına şeklinde esecek. Uyarıda, ulaşımda yaşanabilecek aksamalar, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazlarından zehirlenmeler, ağaç ve direklerin düşmesi, çatının uçması gibi aksiliklere karşı dikkatli olunması gerektiği belirtilirken, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın etkisini kaybetmesinin beklendiği belirtildi. Pazartesi sabahında. – TRABZON

susehri-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu