Ekonomi

Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, Üreticilerle Kestane Hasatına Katıldı

Aydın’ın Köşk İlçe Belediye Başkanı Nuri Güler, ilçe ekonomisinin can damarı olan coğrafi işaretli kestane hasadına katılarak, üreticiyle birlikte kestane hasadını gerçekleştirdi.

Türkiye’nin en değerli kestane üretim merkezlerinden biri olan Aydın’da kestanenin ağaçtan sofraya zorlu yolculuğu başladı. Türkiye kestane üretiminin yüzde 40’tan fazlasının gerçekleştiği Aydın’da, Avrupa Birliği’ne (AB) kayıtlı incirden sonra ikinci ürün olan kestane, zor şartlarda hasat ediliyor. Hasat zamanının gelmesiyle birlikte üreticiler yaylalara giderek kestanelerini toplamaya başladı. Aydın’ın Nazilli’den sonra en fazla üretimin yapıldığı Köşk ilçesine bağlı 1200 metre rakımlı Ahatlar Mahallesi’nde hasat heyecanı sürüyor.

Bin rakımda hasat

Konağın marka varlıkları arasında yer alan kestanelere katma değer kazandıracak projeler üreten, kestane şekeri işleme, paketleme ve kestane unu üretim tesisini hayata geçiren Konak Belediye Başkanı Nuri Güler, 200 metre yükseklikteki Ahatlar Yaylası’na çıktı. En çok üretimin yapıldığı ve kestanelerin toplanıp hasat edildiği 1000 metre. Hem üreticiyle sohbet eden hem de birlikte hasat yapan Önder Güler, Köşk üreticisine destek olmak için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. Kestane ekibiyle hasada katılıp işçilere yardım eden Köşk Ahatlar Mahalle Muhtarı Ramazan Arkan, kestane üreticisi Muhammet Koçyiğit ve Önder Güler, zorlu ve meşakkatli hasadın kestane üreticisine hayırlı olmasını diledi.

Kestane fabrikası kuruldu

Önder Güler, bölgenin en değerli ürünleri arasında yer alan kestaneden kestane şekeri ve kestane unu elde ederek ürüne katma değer sağlayacak bir tesis kurduklarını belirterek, şöyle konuştu: 2023 yılı hasat dönemindeyiz. kestane kolay değil, sorundur. Bunları bu dağlarda ve yaylalarda yetiştirmek ve hasat etmek büyük emek isteyen işlerimizden biridir. Aynı zamanda zor olduğu kadar getirisi de yüksek, üreticisini mutlu eden değerli işlerimizden ve gelir kaynaklarımızdan biridir. Tabi bunun sürekliliğini sağlamak adına kestane, un ve kestane şekeri işleyerek katma değer elde etmek ve ürünün daha pahalı hale getirilerek daha yüksek değerde satılmasını sağlamak amacıyla fabrikamızı kurduk. Bu sezon hasat edeceğimiz kestaneleri bu fabrikada işleyeceğiz. Şekerci olarak da adlandırılan özel şifalı kestanemiz Köşk yaylalarımızda yoğun miktarda üretilmektedir. Kestane denilince belki akla başka iller gelebilir ama aslında kestane üretiminin en fazla olduğu il Aydın’dır. Aydın ilinin en değerli üretim merkezlerinden biri Köşk ilçemizdir. Köşk ilçemizin verimi Aydın içerisinde 2. ve 3. sırada yer almaktadır. Bu yönüyle de değerli bir gelir kaynağıdır. Konağımızın gelirini, yaşam kalitesini artıran, ticaretini canlandıran değerli gelir kaynaklarından biridir ve biz buna çok önem veriyoruz. Hasatımızın ilçemize ve ülkemize rahmet etmesini temenni ediyorum” dedi. – AYDIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu