Haber

Ozan Gündoğdu: ‘Rejim Gaye Erkan’ı kullanıp attı’

Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı’ndan istifasının yansımaları devam ediyor. Birgün yazarı Ozan Gündoğdu, Erkan’ın göreve geliş gidişinin bir nevi “saray entrikası” olduğunu öne sürerek, “Rejim Gaye Erkan’ı kullanıp attı” diye yazdı. Erkan’ın babasının da yaptıklarıyla Saray’ın imdadına yetiştiğini belirten Gündoğdu, “Gaye Erkan nasıl oyun dışı kaldı?” diye sordu. Yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Açıkçası siyasi faizin yüzde 45’e çıkarılması aylar öncesinden kararlaştırılmıştı. En son faiz artırımı Ocak ayında yapılacaktı. Tüm bu süreçte, ‘siyasi ilişkileri zayıf, nitelikli bir kişinin’ varlığı ortadaydı. Gerçek iletişim için Merkez Bankası başkanı gerekliydi.Verilmek istenen resim şuydu: Erdoğan’ın bankaya müdahale etmediği ve bağımsız bir merkez bankacılığına karar verdiğine inanılıyordu.Çünkü ancak bu imaj sayesinde faiz artışları gerçekleşebilirdi. ‘Muhalefet’ ekonomistlerinin övgü dolu sözleriyle faizler yüzde 45’e çıkarıldı ve Ocak 2024’teki toplantıda faiz artış sürecinin sona erdiği söylendi. Gaye Erkan’a artık gerek yoktu. Hele enflasyon düşmeye başlarsa bu başarının ödülünü Erdoğan’ın yerine Gaye Erkan’ın alması mümkündü.Enflasyon düşmeye başlarsa Gaye Erkan’ı görevden almak çok zor hale gelecekti. Hızlı hareket etmemiz gerekiyordu. Ali nasıl görevden alınabilir? Ne söylenecekti?

BABA SARAY’IN YARDIMINA KOŞUYOR

Bu ortamda Gaye Erkan’ın babası isteksizce Saray çevresindekilerin yardımına koştu. Baba Erol Erkan, bankada büyük gürültü çıkarıyor, çalışanlara talimat veriyor, hatta Büşra Korkmaz isimli işçiyi bizzat işten atıyordu. Bu olmayacaktı. Herkesin ağzında ‘skandal’ kelimesi vardı.

Evet bu olaylar doğruysa İsveç-Norveç standartlarına göre skandaldır ama Türkiye’de böyle şeylere skandal demiyoruz. Bu haberler iktidar basınında yayınlansa bile reytingleri düşük olurdu. Çünkü Erdoğan taraftarları, bir kurum başkanının babasının, kuzeninin ya da herhangi bir akrabasının kuruma dahil olmasına tepki göstermezler. Ancak toplumun Erdoğan’ı desteklemeyen kesimleri öfkeli. O halde Gaye Erkan’ın rakiplere yenilmesiyle yol açılabilirdi.

YAŞA YENİ LİDER

Gaye Erkan’ın misyonu faiz oranlarını yüzde 45’e çıkarmaktı. Bundan sonra ilgilenilecekti. Böylece Ocak ayındaki son toplantı öncesinde Gaye Erkan’ın babasının kuruma müdahale ettiği haberi de gündeme gelmeye başladı. Aslında amaç liderin suyunu ısıtmaktı. Günümüz açısından bakıldığında Gaye Erkan kullanıldığın ve çöpe atıldığının farkında mı? Farkında olsun ya da olmasın Saray entrikası işe yaradı ve her şey planlandığı gibi gitti. Perşembe gününün geleceği Çarşamba gününden itibaren belli oldu. Gaye Erkan, 2 Şubat akşamı görevden af ​​diledi ve aynı gece göreve Fatih Karahan atandı.

Fatih Karahan… ‘Elmas’ bir CV… Amazon’un baş ekonomisti… Ama Karahan’ın bir farkı var. Gaye Erkan gibi çemberin dışında bir isim değil, çemberin içindedir. Amcası Washington Büyükelçisidir. Bu mahallenin çocuğu. Dolayısıyla fiyat istikrarı ve Erdoğan istikrarı karşısında asıl kararı verebilecek bir isim.

Rejim Gaye Erkan’ı kullanıp çöpe attı. Şimdi bir sonraki genel seçimlere kadar istikrarı koruma sırası Fatih Karahan’da. Fatih Karahan 1-2 yıl iktidarda kalacak. Ta ki Erdoğan seçim kararı alana kadar. Çünkü seçim yaklaştığında piyasayı canlandırmak adına faizlerin düşürülmesi kuraldır. Nasıl oluyor…”

(HABER MERKEZİ)

hisarcik-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu