Haber

Saadet Kayseri’den Akbelen mesajı

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, “Muğla ili Milas ilçesi İkizköy mahallesi sınırları içerisinde yer alan Akbelen Ormanı, ormanı çevreleyen köylerin yaşam alanları, tarım alanları ve zeytinlikler kömür rezervi için yok ediliyor. sadece 4 yılda tükenecek. İkizköy halkı, 2019 yılından bu yana yürüttüğü idari ve yasal çalışmalarla Akbelen Ormanı’nı ve tarım arazilerini, havayı, suyu ve toprağı, bölgede her geçen gün genişleyen kömür madeni ve termik santrallere karşı korumaya çalışıyor. son iki yıldır yürüttükleri çadır nöbeti. İkizköylüler açtığı 6 davayla yasal haklarını ararken, ormanda kaçak geçişleri önlemek için 738 gün çadırda nöbet tuttu. Tüm bu çabalara rağmen Orman Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla 24 Temmuz 2023 sabah saat 05:45 sıralarında kolluk kuvvetleri eşliğinde alana giren ağaç kesenler, kısa sürede binlerce ağacı yok etti. 10 gün Mevcut durumda İkizköy halkı, Akbelen Ormanı’nın toprağını, bitki örtüsünü ve hayvanlarını korumak, ormanın madene tahsis edilmesini önlemek için çalışmalarını sürdürüyor.” söz konusu.

100 BİN KİŞİNİN SU İHTİYACI BEDELİ

Mahmut Arıkan, “40 yıllık süreçte yürütülen açık ocak kömür madeni işletmesiyle 55 bin dekardan fazla arazi tamamen yok oldu. Bunun %50’sini orman alanı, geri kalanının büyük bölümünü ise verimli tarım arazileri ve zeytinlik oluşturuyordu. Bugüne kadar Muğla’daki 8 köyün tamamı (Yatağan ve Milas), 4 köyün çoğu ve 11 köyün bir kısmı yıkıldı. Değirmendere suyu ağır metaller açısından “III. “Sınıf – Kirli Su” kategorisinde olduğu üniversite laboratuvarlarında yapılan testlerle kanıtlanmıştır. Bunun sonuçlarına katlanmak istemiyoruz. Araştırmalar, bu durumun kışın 500 bin, yazın ise 1,5 milyon nüfusa sahip olan Bodrum için su varlığının üçte birini kaybetmek anlamına geldiğini gösteriyor. Sadece Yeniköy Termik Santrali tek başına yılda 100.000 kişinin su ihtiyacını karşılamaktadır.

Milas ilçesinin toplam alanının onda biri tek bir firmaya tahsis edilmiş durumda. 40 bin zeytin ağacının kesilip yok edilmesi planlanıyor. Sağlık ve Çevre Derneği’nin çalışmalarına göre Akbelen Ormanı’nın kömür madenine verilmesi ve santrallerin ruhsat dönemlerinde (2063 yılına kadar) işletilmesi halinde toplam 13.500 kişi daha erken ölecek. Bu ve daha onlarca nedenden dolayı Akbelen katliamına bir an önce son verilmelidir.” açıklama yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu