Yaşam

Doğal Gaz Sobaları Hakkında Endişelendiren Gerçekler

Ülkemizde ve dünyada insanların büyük bir çoğunluğunun kullandığı doğalgaz sobaları son aylarda peş peşe yapılan çalışmalarla gündeme gelmiştir. Bu araştırmalar, doğal gaz sobalarının özellikle insan sağlığını önemli ölçüde tehlikeye attığını göstermektedir. erken yaşta büyük hastalıklara neden olurişaretlendi.

Araştırmaların merkezi daha çok ABD olurken, bu bahse karşı önemli tedbirler de ülkeden gelmeye başladı. ABD Tüketici Eser Güvenliği Kurumuülke genelinde doğal gaz sobalarının yasaklanması için baskı yapmaya başladı.

ABD, doğal gaz sobalarını tamamen yasaklayabilir:

Şirket Komiseri Richard Trumka Jr., Bloomberg’e kurumun doğalgaz sobalarına karşı önlem almayı planlıyor açıkladı. Aslında bu plan aylardır bilinmesine rağmen kurum çoktan ocakların atıklarını belirlemeye başlamıştı.

Peki, doğalgaz sobaları insan sağlığını ne kadar tehlikeye atıyor?

Doğal gaz sobalarının insan sağlığını tehlikeye attığına dair en son araştırma Aralık 2022’de Uluslararası Çevre Çalışmaları ve Halk Sağlığı Dergisi’nde yayınlandı.

Araştırma, ABD genelinde evlerin %35’inde kullanılan doğalgaz sobalarının çocuklarda astıma neden olduğunu ortaya koydu. Doğal gaz sobası kullanımı ve astım olaylarıyla karşı karşıya kalan araştırmada, sürpriz bir sonuca şu şekilde yer verildi:

“ABD’deki mevcut çocukluk çağı astımının %12,7’sinin gaz sobası kullanımına atfedilebileceğini bulduk.”

  • Bu oran, Amerika Astım ve Alerji Vakfı tarafından çocukluk çağı astım vakalarının mevcut sayısıyla (5,1 milyon) karşılaştırılır. 647.700 bir tek sayıya karşılık gelir. Bu sayının sadece ABD’de olduğu düşünüldüğünde dünya çapındaki etkisinin milyonları bulduğu düşünülüyor.

Doğalgaz sobaları insan sağlığına nasıl zarar verir?

Yapılan araştırmalara göre doğalgaz sobalarının insan sağlığına verdiği zararlar azot dioksit (NO2), karbon monoksit (CO) ve formaldehit gazlarından kaynaklanmaktadır. Sobalar yanarken ortaya çıkan bu gazlar solunduğunda solunum yolu hastalıklarına neden olur.

Aslında, bazı ABD şehirleri şimdiden gaz sobalarını yasakladı:

Kamuoyunda ses getiren yeni araştırmayla Los Angeles, New York ve Seattle dahilBazı ABD şehirleri doğal gaz sobalarının kullanımını yasakladı.

Doğalgaz sobalı evlerde sağlık sorunu yaşamamak için ne yapılmalı?

Doğalgaz sobasının insan sağlığına verdiği zararı en aza indirmek için yapılması gereken en değerli şey, ortaya çıkan gaza daha az maruz kalınmasını sağlamaktır. Bunun için özellikle ocağın bulunduğu bölge havalandırmaihtiyaçlar.

Benzer sonuçlara sahip diğer çalışmalar:

Uluslararası Çevre Çalışmaları ve Halk Sağlığı Dergisi’nin güncel araştırmasının yanı sıra daha önce de şu araştırmalarla doğalgaz fırınlarının sağlığa zararları gündeme gelmişti:

  • Konutlardaki Doğalgaz Soba, Ocak ve Ocaklardan Kaynaklanan Metan ve NOx Emisyonları, 2022.
  • RMI raporu: Gaz Ocakları: Sağlık ve Hava Kalitesi Üzerindeki Etkiler ve Analizler, 2020
  • Ev içi nitrojen dioksit ve gazla pişirmenin çocuklarda astım ve hırıltı üzerindeki etkilerinin meta-analizi, 2013

Çalışmaların sayısı artmaya devam ederken, henüz karşı taraftan bir çalışma paylaşılmadı. Öte yandan, ABD’deki bazı doğal gaz tedarikçileri, araştırmaların kamuoyuna duyurulması nedeniyle isteksiz davranıyor. Doğalgaz sobalarını ön plana çıkaran ve avantajlarını vurgulayan reklamlarpaylaşılan:

kocarli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu