Ekonomi

Asgari ücret zammı için kritik gün

Asgari Fiyat Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısında ekonomik veri ve raporların komisyonla paylaşılması ve bu kapsamda fiyat artış pazarlığının çerçevesinin belirlenmesi bekleniyor.

7 milyondan fazla çalışanı doğrudan, dolaylı olarak da tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesi süreci devam ediyor.

İlk toplantısını 7 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yapan Taban Fiyat Tespit Komisyonu, bugün ikinci toplantısını yapacak.

TABLODAKİ TEMEL EKONOMİK BİLGİLER

Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından değerli olan bu toplantıda temel ekonomik bilgiler masaya yatırılacak.

Hazine, Maliye ve Ticaret bakanlıkları ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları heyet ile paylaşacağı toplantıda tarafların ilk sayıları açıklaması bekleniyor.

Öte yandan Kurul’da personel kesimini temsil eden TÜRK-İŞ’in de gelir vergisi tarifesinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sakıncaların kaldırılması konularını yapacağı toplantıda sendika teşkilatı nezdinde gündeme getireceği öğrenildi. .

BAKANLIK TABAN FİYAT ANKETİNİ PAYLAŞTI

Emek Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında basına kapalı gerçekleşen ilk toplantıya Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ve TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı. çalışma komitesi üzerinde.

Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptırdığı asgari ücret anketini taraflarla paylaşırken, ankette işçi veya patron olmayan çeşitli meslek gruplarının ortak beklentisinin asgari ücret olduğu belirtildi. 2023 fiyatı 7 bin 845 lira.

ASGARİ FİYAT NASIL BELİRLENİR?

Personel, patron ve beş devlet temsilcisinden oluşan 15 kişiden oluşan Asgari Fiyat Tespit Kurulu, kanunun gerektirdiği şekilde asgari fiyatı belirler. Kurul, yeni taban fiyatın belirlenmesi çalışmaları kapsamında Aralık ayı içerisinde teamül esasına göre dört kez toplanmaktadır.

Bakanlıkça belirlenen üyelerden birinin başkanlığında kurul en az 10 üyenin katılımı ile toplanır ve oy çokluğu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde lider olan partinin çoğunluğu kazandığı kabul edilir.

ASGARİ FİYAT NET 5 BİN 500 LİRA

Bir personel için asgari ücret aylık brüt 6 bin 471 lira, vergi ve kesintiler düşüldükten sonra net 5 bin 500 lira 35 kuruş.

Asgari fiyatın patrona toplam maliyeti bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lirası 1 kuruş sosyal güvenlik primi, 129 lirası 42 kuruş işveren işsizlik sigortası fonu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu